Ungt blod bromsar åldrandet – att leva för evigt

PRP-behandling vid idrottskador
maj 25, 2016
PRP-behandling-hår
PRP-behandling för att stimulera hårväxten
juni 2, 2016
Show all

Ungt blod bromsar åldrandet – att leva för evigt

Forskare tror att ungt blod bromsar åldrandet. I ungt blod finns föryngrande ämnen som stärker musklerna och gör gamla hjärnor piggare. Hypotesen är att det finns ämnen i ungt blod som går förlorade med tiden. Blodet finns i hela kroppen

Nya forskningsprojekt och kontroversiella metoder

Forskarna experimenterar med en kontroversiell metod som kallas för parabios där de kopplar samman blodomloppen från två möss som uppnått märkliga resultat. Funktionen hos skelettmuskler, hjärtan, olika vävnadstyper och hjärnor hos de gamla mössen förbättrades tydligt när de fick in ungt blod i systemet. Genom att ge tillbaka ungt blod i äldre kunde man förbättra deras funktioner.

Den kontroversiella hypotesen är att det finns proteiner i plasman som går förlorade i takt med att vi blir äldre, och som orsakar åldrandet.

Start-up företag vill återställa din ungdom med blodtransfusioner

Ambrosia är ett företag som hoppas att bekämpa åldrande genom transfusioner av ungt blod. Företagets grundare och prov ansvarig prövare är en 31-årig läkare vid namn Jesse Karmazin. Hans företag, Ambrosia i Monterey, Kalifornien, planerar deltagare som får betala $8000 för laboratorietester och en engångsbehandling med ungt plasma från donatorer mellan 16 och 25 år. De frivilliga behöver inte vara sjuka försöket är öppen för alla 35 år och äldre och de låter vem som helst göra testet för att sedan utvärderas.

Läs artikel på SVT
Artikel på DagensPS – Miljardärer jagar ungas blod – vill leva för evigt

Ungt blod inom antiaging väcker etiska frågor

Enligt en artikel i tidningen Science har Karmazin konstaterat att studien passerat etiskprövning och hävdar att det inte är ovanligt att debitera människor att delta i kliniska prövningar. Just nu finns det inga kliniska bevis som visar att processen kan användas som ett sätt att stoppa eller bromsa åldrande.

Troligtvis kommer vetenskapen få fram metoder som kommer att bekämpa och förhindra åldrande. En forskare säger att nyckeln ligger i att förlänga ändarna av det mänskliga DNA:t de så kallade telomererna. En annan telomer-relaterad studie undersöker användningen av hormoner för att förhindra att telomeren krymper. Andra spännande framsteg kring antiaging görs inom stamcellsterapi.

Neurologen Tony Wyss-Coray från Stanford University i Palo Alto, Kalifornien, som ledde den uppmärksammade studien 2014 på att använda ung plasma på möss har uttalat sig kritiskt. ”Det finns bara inga kliniska bevis [att behandlingen kommer att vara till nytta, och du missbrukar i princip människors förtroende och den buzzet kring tekniken”. Men samtidigt jobbar hans egna företag Alkahest med att testa injektioner för Alzheimer.

prpbehandling
prpbehandling
På den här sajten skriver vi om prp behandlingar, forskning och nya behandlingar inom life-science och wellness. Artiklarna handlar om den mänskliga kroppen och de utmaningarna som finns i vår framtid.

Comments are closed.