I amerikanska professionella basketbollserien NBA-serien och amerikanska fotboll serien NFL har det varit mängder av uppmärksammade idrottare där de behandlat sina skador med PRP-behandlingar. Tillväxt är en viktig del av läkningsprocessen vilket är goda nyheter för idrottare och  metoden är inte kirurgisk vilket som tilltalar många. Däremot används rätt stora nålar ifall man ska göra en PRP i ett knä vilket är en behandling som kräver specialistkompetens inom idrottsskador. 

Fotboll

Golf

  • Golfspelaren Tiger Wood har också gjort PRP-behandlingar för en knäskada vilket gjordes av den kanadensiska läkaren Tony Galea.

Tennis

  • Rafael Nadal behandlade en knäskada med PRP och återhämtade sig fort.

Basketboll

  • Stephen Curry NBA Most Valuable Player använde PRP-behandling när han blev skadad på höger knä enligt en artikel i Sports Yahoo. Han kom tillbaka och hade rehabiliterat sig nio dagar efter att ha lidit av en vrickning och skada i ligament. Läs artikel: Vetenskapen bakom Steph Currys knä skada och vad det innebär för NBA finalen.
  • Kobe Bryant flögs iväg till Tyskland för ”trombocytrik plasma terapi” som syftade till att stimulera läkningen av sin artrit i höger knä. Vid en PRP-behandling tog de ut Bryants egna blod och koncentrerade blodplättarna från resten av blodet och sedan injicerades den trombocytrika delen av blodet tillbaka in i knäet.  Sedan återvände han till USA och spelade med betydligt mindre smärta i hans höger knä med artrit.

Amerikansk fotboll

  • Widerecievern Hines Ward gjorde en PRP-behandling för en knäskada
  • Widerecievern Victor Cruz som också är känd som världens mest välklädda atlet har gjort en PRP-behandling.

 

Studier om PRP

PRP injektion i kombination med ett rehabiliteringsprogram innebär betydligt kortare tid att återvända till sport vid sportskador jämfört med när man bara haft rehabilitering.
Läs studie

Plasma Injektioner säkra och effektiva behandlingar vid knä artros

En FDA-sanktionerade, randomiserad, placebokontrollerad klinisk prövning.
Läs studie

Mer information
Om du vill läsa om flera kända atleter som gjort PRP rekommenderas:
www.prptreatments.org

prpbehandling
prpbehandling
På den här sajten skriver vi om prp behandlingar, forskning och nya behandlingar inom life-science och wellness. Artiklarna handlar om den mänskliga kroppen och de utmaningarna som finns i vår framtid.

Comments are closed.