Forskare hare hittat en ny funktion hos lungor – lungorna gör blod

ansiktbehandling
PRP – Ny behandling för tunnhåriga kvinnor
augusti 30, 2016
Blodprov kan förutspå cancer
maj 29, 2017
Show all

Forskare hare hittat en ny funktion hos lungor – lungorna gör blod

Forskare har upptäckt att lungorna spelar en långt mer komplex roll hos däggdjuren än vi tidigare trott. De nya rönen visar att lungorna inte bara är nödvändiga för andningen – de spelar också en nyckelroll för blodproduktionen. Vid djurförsök med möss visade att de producerar mer än 10 miljoner blodplättar (blodkroppar när de är små) per timme, vilket motsvarar majoriteten av trombocyter i djurens cirkulation. Detta strider mot decennier av tidigare antagandet att det är benmärgen som producerar alla våra blodkomponenter.

Forskare från University of California, San Francisco har också upptäckt en tidigare okänd pool med blodstamceller som gör detta inuti lungorna hos möss och de tror att lungor även spelar en nyckelroll i blodbildningen hos människor.

Lungorna har varit kända för att producera en begränsad mängd trombocyter – trombocyt-bilda celler som kallas megakaryocyter har identifierats i lungorna före – har forskare länge utgått från att de flesta av cellerna som ansvarar för blod produktion funnits inuti benmärgen.

Processen som kallas hematopoes som pressar fram syre-lastade röda blodkroppar, infektionsbekämpande vita blodkroppar och trombocyter – blodkomponenter krävs för koagulering som stoppar blödning.

Forskarna har nu sett att megakaryocyter fungerar från inom lungvävnaden och producerar inte några men de flesta av kroppens trombocyter.

Så hur har vi missat en sådan avgörande biologisk process hela tiden?
Upptäckten gjordes möjligt genom en ny typ av teknik som bygger på två-photon intravital imaging. Processen omfattar att infoga ett ämne som kallas grönt fluorescerande protein (GFP) in i musen genomet – ett protein som produceras naturligt av självlysande djur såsom maneter, och är ofarlig för levande celler. Blodplättarna visadee ljus grön fluorescens som cirkulerade runt kroppen i realtid.

De märkte en förvånansvärt stor population av trombocyt-producerande megakaryocyter inuti lungorna, som inledningsvis inte var vettigt eftersom de vanligtvis förknippades med benmärgen.

De fann att denna enorma leverans av megakaryocyter faktiskt producerar mer än 10 miljoner blodplättar per timme i lungorna av möss, vilket innebär att minst hälften av kroppens totala trombocytantal produktion sker i lungorna.

Källa: Science alert

prpbehandling
prpbehandling
På den här sajten skriver vi om prp behandlingar, forskning och nya behandlingar inom life-science och wellness. Artiklarna handlar om den mänskliga kroppen och de utmaningarna som finns i vår framtid.

Comments are closed.